یکی از عوامل استحکام بخش پیوندهای مودّت میان زن و شوهر این است که طرفین بتوانند حالات و روحیات یکدیگر را درک کنند. شاید هیچ عاملی به اندازهی درک متقابل روحیات در زندگی خانوادگی، نمیتواند آرامشبخش و سازنده باشد.((مهمترین عامل و سبب محبت نیز معرفت است و درک روحیه و شناخت ابعاد وجودی همسر، از تجلّیات معرفت به اوست)) فاطمه(س) ، علی(ع) را خوب میشناخت و بر روحیات او مشرف بود. در شرایطی که دیگران علی(ع) را درک نمیکردند و از جلوههای رفتاری وی سوء برداشت مینمودند، این همسرگرامی وی بود که او را میشناخت و برای دیگران رفع ابهام میکرد.
همسرانی که امور رفاهی فراوانی به شوهران خود تحمیل میکنند، غافلند ازاینکه تواناییهای انسان حد و مرزی دارد و اگر شخص نتوانست از راه مشروع توقعات همسرش را برآورده کند به ناگزیر از راه های نامشروع آنها را تامین مینماید و چه خسارتی از این بزرگتر که زن با توقعات نابجای خود، پای اموال شبهناک و حرام را به خانه خود باز نماید.
استفاده از نام مناسب و القاب زیبا برای خطاب همسر، باعث روابط مثبت و ایجاد محیطی آکنده از صمیمیت می شود و سبب پیدایش زمینه ی عکس العمل و رفتاری، مناسب در طرف مقابل میشود.
حضرت علی(ع) فرموده اند:
اجملوا فی الخطاب، تسمعوا جمیل الجواب؛ خطاب هایتان را زیبا کنید تا پاسخ زیبا بشنوید.
در روایتی آمده است آن حضرت ملاک و معیار ارزشمندی انسان را در مهربانی با همسر و نرمی با دیگران ذکر کرده است: «بهترین شما کسی است که در برخورد با مردم نرم تر و مهربان تر باشد و ارزشمندترین مردم کسانی هستند که با زنان خود مهربان و بخشنده است » حضرت زهرا (س) آنگاه که میخواهد شدت علاقه و وفاداری خود را به شوهر مظلومش ابراز نماید می فرماید: (علیجان جانم فدای تو و جان و روح من سپر بلاهای جان تو ای اباالحسن همواره با تو خواهم بود ، اگر تو در خیر و نیکی به سر میبری با تو خواهم زیست و یا اگر در سختی و بلاها گرفتار شدی باز هم با تو خواهم بود) به خلاف عشقهای ظاهری و دروغین، که تنها در هنگام عافیت و شادی ابراز میشود ، نه در هنگام مشکلات و ناراحتیها.
یکی از عوامل استحکام بخش پیوندهای مودّت میان زن و شوهر این است که طرفین بتوانند حالات و روحیات یکدیگر را درک کنند. شاید هیچ عاملی به اندازهی درک متقابل روحیات در زندگی خانوادگی، نمیتواند آرامشبخش و سازنده باشد.
(مهمترین عامل و سبب محبت نیز معرفت است و درک روحیه و شناخت ابعاد وجودی همسر، از تجلّیات معرفت به اوست)
فاطمه (س) ، علی (ع) را خوب میشناخت و بر روحیات او مشرف بود. در شرایطی که دیگران علی(ع) را درک نمیکردند و از جلوههای رفتاری وی سوء برداشت مینمودند، این همسرگرامی وی بود که او را میشناخت و برای دیگران رفع ابهام میکرد.
خداوند در آیه ی ۲۱ سوره ی روم، به اصل وجود عشق و احساس محبت متقابل بین زن و شوهر اشاره فرموده: «از نشانه های خداوند این است که از نوع خودتان، همسرانی برای شما آفرید تا در کنار آنان آرامش یابید و میانتان دوستی و رحمت نهاد».در حالی که گفتن جملاتی که حاکی از محبت زوجین نسبت به هم است در رفع بسیاری از تردیدها و سوء ظن ها مؤثر و بر میزان محبت آنان می افزاید: ائمه معصومین: هم به ابراز علاقه به همسر تأکید نموده اند و در سیره ی عملی ایشان این امر در موارد متعددی به چشم می خورد. پیامبر اکرم(ص) فرمود: وقتی مرد به زن خود با محبت می نگرد و زنش نیز به او با مهر نگرد، خداوند به دیده ی رحمت به آن ها نگاه می کند.امروزه یکی از مهم ترین مشکلات خانواده ها نداشتن مدیریت صحیح در زندگی است؛ بسیاری از اختلافات، چالش ها و مشاجرات که مقدمه فروپاشی خانواده هاست، ناشی از نداشتن الگویی کامل در اداره خانواده است.لذا بر آن شدیم تا آیین همسرداری اسلامی را که بر گرفته از احادیث و منابع کامل میباشد را تقدیم شما خوانندگان محترم آسمونی بنمایم.یکی از موضوعات مهمی که هر مؤمنی خواهان فهم…آن از کلام درباره معصومین علیهم السلام است، موضوع «آیین همسرداری اسلامی» است . بدین منظور، «آیین همسرداری در احادیث اسلامی » که برگرفته از «۴۰ حدیث » در این زمینه میباشد رابرداشت کردیم و با ترجمه هایی دقیق و روان همراه سازیم و با عنوان هایی زیبا و تفکر برانگیز زمینه تدبر فراهم کنیم.
سيره زهراي اطهر(ع) در زندگي مشترک،رعايت دقيق و ظريف حقوق همسرش بود.خانه محقر وگلين ايشان،جهاني از معنويت وعظمت الهي را دربرداشت ودرزندگي بي آلايش وبه دور از تشريفات وتجمل فاطمه زهرا(ع)، بسياري از کارهاي خانه خود را حضرت علي (ع) وفاطمه (ع) انجام مي دادند. همچنين دو اصل مهم در همسرداري؛ يعني مهرباني وگذشت وايثار، برزندگي خانوادگي آن حضرت حاکم بود.